Kent u Trouville-sur-Mer echt?

Of het nu uw eerste keer is, of u nu een local of een vaste klant bent in het resort, Trouville-sur-Mer zit vol geheimen die wachten om bekend en gedeeld te worden!

TROUVILLE-SUR-MER… LAND VAN INSPIRATIE

Trouville werd ontdekt door kunstenaars en meer specifiek door een landschapsschilder, een XNUMXe-eeuwse zeeschilder, Charles Mozin.

Hij arriveert in Trouville in 1825, op 19-jarige leeftijd, en ontdekt een kleine vissershaven met ongeveer 1 inwoners te midden van prachtige landschappen. Hij haast zich om deze landschappen te schilderen. Vervolgens exposeerde hij zijn schilderijen in Parijse salons. Dankzij zijn tentoonstellingen stelde hij Trouville voor aan andere kunstenaars, die op hun beurt dit kleine paradijs kwamen ontdekken. Charles Mozin zelf aarzelde niet om zijn ontluikende Parijse bekendheid achter zich te laten om zich definitief in Trouville te vestigen.

In 1838 liet hij zijn eerste chalet bouwen, een opmerkelijke woning in de vorm van een oud landhuis. In 1842 liet hij een tweede bouwen, rechts van de nog bestaande Stadsbibliotheek. Op de eerste verdieping was zijn atelier gevestigd, daar schilderde hij op een dag dat het slecht weer was.

Dankzij Charles Mozin en zijn Parijse tentoonstellingen genoot Trouville-sur-Mer een groeiende bekendheid bij vele kunstenaars en vrienden van de schilder.

Alexandre DUMAS (vader) kwam in 1831 aan in Trouville waar hij 2 maanden verbleef in de Auberge de la mère OZERAIS. In deze herberg kwamen Alexandre DUMAS, Eugène ISABEY, Paul HUET, Charles MOZIN… genieten van een maaltijd die ze vaak betaalden met een gedicht, een tekening of een schilderij. Het is ook in deze herberg dat Alexandre DUMAS zijn boek "Charles VII" schreef.

Gustave Flaubert kwam ook naar Trouville. Inderdaad, elke zomer kwam de familie Flaubert hun vakantie doorbrengen in Trouville. Flaubert was dol op het strand en de zee, plekken die nog verlaten en woest waren. 

In augustus 1836 ontmoette hij de grote liefde van zijn leven in de persoon van Élisa Schlésinger. Gustave liep op het strand en zag een prachtige zwartgestreepte rode bontjas die door het opkomende tij doorweekt was. Hij nam het in beslag en gaf het terug aan de charmante eigenaar: Élisa Schlésinger. Na deze ontmoeting zal Elisa zijn hele leven de enige passie van Gustave blijven en hem inspireren met "Les Mémoires d'un Fou" en was ook een van de heldinnen van "Sentimental Education".

Tegenwoordig kijkt het standbeeld van Flaubert op het plein nog steeds in de richting van het Hôtel Bellevue en, meer precies, naar men zegt, in de richting van Élisa's kamer waar ze verbleef tijdens haar verblijf in Trouville.

Wilt u geheimen over Trouville-sur-Mer delen? Vergadering op Normandische geheimen !