Kunstenaars op zoek naar licht

Na een bezoek aan het museum van Honfleur, in het bijzonder aan het kabinet dat de meervoudige wolkenstudies van Eugène Boudin samenbrengt, is één ding duidelijk: de kunstenaars kwamen naar Normandië om het licht te schilderen. Gefascineerd door de lucht, de helderheid, de wind, de regen en hun effecten op de zee, kijken ze uit het weer verandert.

Ik dacht dat die fascinatie specifiek was voor de impressionisten, de eersten die uit hun atelier kwamen om ter plekke te schilderen, maar nee. Ik zei tegen mezelf dat kunstenaars zich er met digitaal van hadden bevrijd. Wat een fout !

Trouville-sur-Mer in de lens van fotografen

Veel kunstenaars en vooral fotografen zijn naar Trouville-sur-Mer gekomen voor dit beroemde licht. Voor de veranderende luchten, voor de reflecties in de zee, voor de gaten in de wolken, voor de elektriciteit in de lucht op stormachtige dagen, voor al "deze prachtige dingen die de hele tijd veranderen".

Je moet altijd op je hoede zijn. Ga in de regen om klaar te zijn voor het uitdunnen. Wacht tot het einde van de ijzel in zijn auto om de magische zonnestraal vast te leggen. Maar, eigenzinnig, het is niet altijd waar je je foto wilt maken.

Schilderen met Emilie Arnoux

In een ander genre, met een zeer licht verdunde olieverf, Emilie Arnoux bekent ook zijn passie voor licht, de relatie tussen donkere en stormachtige luchten en zeer sterke lichten.

Gefascineerd door de zee, strandwandelingen, het plezier van zwemmers, de eenvoud van lichamen onder de zon, natuurlijk en sensueel, schildert ze de zomer, het buitenzwembad van Trouville, de vuurtoren, het zand, de boten en de waterfietsen , lichamen in badpakken, allemaal getint met een "Amerikaanse stijl" sfeer met metalen caravans, benzinestations, palmbomen...

Het zou natuurlijk een leugen zijn om te zeggen dat de hedendaagse kunstenaars alleen voor het licht naar Trouville komen. Trouville is ook het huis, de animatie van toeristen en de rust die terugkeert. De perfecte balans om je kunst te oefenen en tentoon te stellen.

Ateliers van kunstenaars

We hebben meestal het beeld van de kunstenaar wiens studio een afstand oplegt met zijn klanten vluchtig ontmoet wanneer een galerie je exposeert, en nu online verkoopsites. Maar Trouville biedt een andere realiteit. Dat van het belang van overleg met de bezoeker die de deur van het atelier of de ateliergalerij binnenstapt. Een aanwezigheid die soms verontrustend, soms opwindend, altijd verrijkend is.

Gérald Morel heeft zijn studio zo ontworpen dat iedereen die een van zijn foto's wil kopen, zijn papier, zijn formaat, zijn lijst kan kiezen... En dat alles in slechts 24 uur productietijd.

Evenzo proberen kunstenaars verschillende producten aan te bieden om verschillende beurzen te bereiken. Zo drukt Émilie Arnoux, wiens orderboek de komende drie jaar vol is, affiches. Dit is om kleine portemonnees die geïnteresseerd zijn in zijn schilderijen niet met lege handen te laten vertrekken.